torsdag 17 juni 2010

Budapestkaka

Budapest kaka


6-8 portioner

5 äggvitor
3 dl socker
150 g hasselnötter
1 msk kakao
1 dl vetemjöl
1/2 dl mandelspån

3 dl vispgrädde
1 liten burk mandarinklyftor


Värm ugnen till 150°C. Mal nötterna i en matberedare. Blanda i en skål med kakao och mjöl. Vispa äggvitorna tills de börjar styvna, och blanda ner sockret, lite i taget, och vispa tills det blir en tjock, blank maräng. Vänd försiktigt ner nötblandningen. Bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över mandelspånen. Grädda i ca 20 minuter, tills ytan känns torr. Höj värmen till 175°C efter 15 minuter.


Ta ut, lyft ut pappret på ett galler, och låt svalna helt. Vänd sedan upp och ner på ett annat bakplåtspapper eller på teflonduk dela den i två, så att mandelsidan kommer neråt. Dra av det första pappret - försiktigt. Låt mandarinklyftorna rinna av. Vispa grädden och blanda med klyftorna, och bred ut på halva kakan och lägg över den andra vill du kan du ringla lite smält choklad över eller dekorera med lite blommor i sugerpaste eller riktiga och låt stå kallt i ett par timmar innan servering. Går att frysa!
Detta blev en dopkaka efter mammans önskan vi bakade också Margaretatårtan från sju sorters kakor


och en chokladtårta

Sedan blev det en hel hög småkakor det danska folket är precis som vi gotlänningar
tokiga i sötsakeroch bakverk ;D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar