tisdag 28 september 2010

Hemlagad pizza

Vi gjorde hemmalagad kebabpizza.
PIZZADEG:
 1/2 pkt jäst

2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl 
(jag brukar byta utca 2 dl av vetemjölet mot gövre mjöl graham funkar fint och här i Norge använder jag sammalt hvete)
3 msk olivolja

PIZZASÅS:
2 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 krm vitpeppar eller svartpeppar
2-4 droppar tabasco
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
1 pressad vitlök

PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler. En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Vad du sedan vill toppa med är valfritt vi hade idag små kryddiga köttbullar, kycklingkebabkött och annanas innan vi stoppade den i ugnen och lite sallad rå lök och vitlöksdressing som vi tog på vid serveringen av pizzan.


Så här lagar du Pizzadeg:
Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter.


Låt pizzadegen jäsa i 60 minuter under kökshandduk.

Förbered pizzasås: blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och mer salt och peppar.
Eller gör som jag gjorde idag använd färdig på burk, min favorit är denna.



Förbered pizza pålägg du vill ha på pizzan.
Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
Sätt ugnen på max under- och övervärme. Eller pizzapogrammet, det har jag på min ugn.
Knåda ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna.
Eller så delar du degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor.
Placera dem på bakplåtspapper smorda med olivolja. Förslagsvis två på varje.
Dags att baka pizzan: bred först ut tomatsåsen.

Bred ut ett lager riven ost.
Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan.

För över pizzan som ligger på bakplåtspappret till den varma ugnsplåten eller plåtarna.
Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter i 250 grader. Tiden varierar i olika ugnar.
När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
Ta ut pizzan och skär upp den.
Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.Jag har hittat denna pizzakrydda som vi gillar.

Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
Smaklig måltid!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar