onsdag 13 oktober 2010

Äppelkaka med kardemumma.


Jag hade sådan tur att jag fick plocka lite svenska härliga äpplen hos en vännina i helgen planen var att koka äppelmos med det räckte allt till en äppelkaka till dessert till söndagsmiddagen.

Detta blir bra till en rund springform på 26cm
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl gräddfil  ( eller römme här i Norge)
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
3-4 äpplen
socker och kanel till topping

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda allt det torra i en bunke och smör och römme på sitt håll rör försiktigt i växelvis i äggdosisen häll röran i en smord form.
Stick i bitar från de skalade och klyftade äpplena i formen strö över socker och kanel efter smak och behag.
Grädda i 180 grader i varmluft i ca 30 min.
Vi serverade kakan varm men vaniljvisp, men den smakar oxå utmärkt kall som den är till en kopp kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar