onsdag 13 oktober 2010

Äppelmos med smak av ingefära m.m


Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.
Har du en matberedare med passertillsats använder du den ? annars kan du följa receptet.

Du behöver
2 kg äpplen
400 gram socker
2 dl vatten
1 tsk citronsyra
ca 3 msk färsk riven ingefära
2 kanelstänger
rivet skal av en halv tvättad citron
(ev natriumbensoat)

Gör så här


Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten.Jag gjorde tvärt om la kryddor,citronsyra och vatten i grytan först och rörde med jämna mellanrum när jag la i äpplena för att de inte skulle bli bruna.


 Tillsätt socker och och smaksättningarna, koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt. Du kan köra mosen med stavmixern helt på slutet för att den skall bli helt slät, det gjorde jag men tog ut kanelstången först och la tillbaka den efter mixningen.Tag av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat. Slå på rengjorda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringmedel.)
Man kan laga denna helt neural och hoppa cironskal kanel och ingefära eller använda något av det.
Jag tyckte denna variant blev supergod och rekomenderar denna varmt.

Med ett litet tyg och ett snöre så har du en perfekt gåbortpresent.




3 kommentarer:

  1. Supergrymt recept!
    Tackar/
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Verkligen supergod!
    Jag är ju lite gammaldags & äter gärna lite äppelmos med mjölk till kaffet. :)

    SvaraRadera