måndag 4 oktober 2010

Farmors chokladkaka

Farmors chokladkaka



1 st

1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
125 g margarin eller smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver



Gör så här:
Smörj och bröa en avlång form, ca 1,2 l.
Blanda kakao, mjölk och socker i en liten kastrull.
Koka upp blandningen och låt den svalna.
Rör matfettet och sockret pösigt.
Tillsätt äggen och vaniljsockret.
Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten växelvis med chokladblandningen.


Häll smeten i formen.


Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175º ca 1 tim.
Vill du göra kakan som på bilden så fylls den med 2 typer fyll och garneras med glasyr och chokladflak, men den är oxå supergod som den är en mustig chokladkaka som är fin i en rund klassisk kakform med hål i mitten.

Fyll
3 dl vispgrädde
150g mjölkchoklad
1 dl aprikos sylt (barnmatsburk med aprikos eller persika fungerar bra)
2 gelantinblad som legat i vatten och kramats ur
Finhacka chokladen, smält den under omrörning i grädden ta av plattan när allt är en jämn röra och blanda till sist i gelantinbladen , låt sedan detta stå och svalna och tjockna till sig, gärna över natten.
Dela då botten i 2 börja med att breda på sylten om du vill ha det och sedan chokladfyllet.
Sedan kan du fixa ihop glasyren nedan.



Glasyr:


•50 g smör eller margarin
•3 msk starkt kaffe
eller 3 msk vatten och 0,5-1 tsk frystorkat kaffepulver
•1 msk kakao
•2 tsk vaniljsocker
•3 dl florsocker
Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Sätt fast chokladflaken runtom kakan


Chokladflaken
100g mörk choklad
50 g vit choklad
smält den mörka och bred ut den på ett bakplåtspapper låt den stelna och sedan kan du smälta den vita chokladen som du ringlar över och låter stå att stelna igen bryt sedan av lagom bitar för att sätta runt kakan när du brett över glasyren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar