söndag 17 oktober 2010

Kongekrabbetoast med dillaioli

Denna lördagskväll lyxade vi till det med kongekrabbe vet inte det riktiga ordet för det på svenska men här i Norge går det som kongekrabbe.
Vi hade liggande några ben i frysen som fick tina.


Jag gjorde en egen "buljong" till krabban att koka i.
Vatten så det skall täcka klorna
 ca 20g salt per liter vatten men salta till sist så du kan smaka av så det inte blir allt för salt
sedan stoppade jag i 5 dillkronor det kunde ha varit dubblat.
några vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 hel stjärnanis
en gul lök skalad och klyftad
4 morötter skalade och skivade
 en halv palsnernacka skalad och tärnad
Ett stycke kålrot skalad och tärnat
1 buljongtärning (grönsak hade inte fisk hemma) 
2 lagerblad

 Allt detta fick koka upp och när det stormkokade tryckte jag snabbt ner krabb benen
på med en sil och locket så de håller sig under vatten, vred sedan ned lite så det kokade mer lungt i exakt 20 min och upp med dem.
Vill man kan man ju låta resten koka ned till en krabbfond.


Nu till dill aiolin
Det är viktigt att ingrdienserna har samma temperatur, lättast är att använda stavmixer eller stor mixer, men självklart går det att vispa men då är det fint med hjälp när oljan skall i.

 Detta är till ca 4 peroner
2 äggulor
2 dl naturell matolja ej oliv den ger smak
2 vitlöksklyftor
1 tsk citronsaft
2-4 msk finhackad dill
salt och svartpeppar
ev.1-2dl cremefraise eller gräddfil men då räcker det nästan till dubbla antalet personer.

Skala och pressa vitlökskyftorna eller kör de med mixern häll i gulorna vispa lite sedan fortsätter du vispa kraftigt medan du låter en tunn stråle matolja gå ned i äggulorna, när du fått i all olja smakar du av med salt peppar och citron och rör i dillen. Dill kan ju självklart uteslutas men jag tycker det är väldigt gott att ha i just till skaldjur. Jag tycker oxå att aioli är rätt kraftigt och brukar röra ut det med cremne fraise eller gräddfil  men då kan man ibland behöva lite mer vitlök i .

Sax är ett väldigt fin redskap när man skall gå lös på kongekrabben.
Rosta lite vitt bröd toppa med aioli och kongekrabba droppa över lite citron kanske lite mer färsk dill och du har den lyxiga mackan som inte går av för hackor. Ett glas vitt  och kvällen är gjord.
Passar fint till förrätt.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar