lördag 27 augusti 2011

FYRISKAKA

Fyriskakan är ju en klassiker inom äppelkakorna och väldigt god ett måste nu när trädgårdarna är fulla av härliga svenska äpplen.

Ingredienser:
125 g smält smör eller flytande magarin
1.5 dl socker
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 msk mjölk

2-3 skalade äpplen 2 msk socker
1 tsk kanel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd dem i en blandning av socker och kanel.
Rör fett och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Rör ner grädden och vetemjölet blandat med bakpulvret.
Häll smeten i formen, lägg på äppelkyftorna och pudra eventuellt på lite kanel. Grädda i nedre delen av ugnen, 35-40 minuter.
Ta loss kanten på formen och för över kakan på ett fat. Om den måste stjälpas upp, vänd den så att rätt sida kommer upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar