måndag 17 oktober 2011

Ljust surdegsbröd

Nu har jag prövat att baka bröd med min vetesurdeg, brödet blev saftigt med en frasig yta.

25 gr jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 äpplen
1,5 tsk salt
1 msk mörk sirap
1 dl vetesurdeg ( se här )
1 dl dinkelkross
2 dl grovt rågmjöl
6 dl dinkelsikt
5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke häll över vattnet och rör om till jästen löst upp sig. Grovriv äpplena och häll i tillsammans med saltet,sirapen och surdegen rör om.
rör ner allt mjöl och blanda med maskin i 8 minuter mer om du gör det för hand.Det skall bli en smidig deg inte alls för fast.

Täck med bakduk och jäs i 1 timme.
Baka ut till bröd eller baguetter lägg på bakplåtspappersklädd plåt.Låt jäsa i ytterligare  ca 25 min.

Förvärm ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden släng in 3-4 isbitar eller 0,5 dl vatten på botten av ugnen och sänk värmen till
 200 grader, baguetterna gräddas i ca 20-25 min och bröden något längre.

Låt de svalna på galler och utan duk om du vill ha den frasiga ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar