onsdag 12 oktober 2011

Rågsurdegsstart


Nu har jag börjat med min egen rågsurdegsstart och kommit till dag två men lägger ut receptet här så kommer det mer på bloggen efter vart om hur det går. Jag har varit nyfiken på surdeg ett tag nu så detta blir spännande.

DAG 1 KVÄLL

1,5dl ljummet vatten
80 gr grovt rågmjöl
1 tsk honung
Värm en liten keramisk skål genom att fylla den med hett vatten, som sedan hälls ut.
Rör ut honungen med vattnet till det löst upp sig och häll över det i den uppvärmda skålen.
Blanda i rågmjölet och rör tills alla klumpar är borta.
Plasta in och ställ det på en varm plats tex i skåpet över kylen.


DAG 2 MORGON
1 dl ljummet vatten
50 gr grovt rågmjöl
Värm en ny skål med varmt vatten. Blanda ljummet med rågmjölet i skålen med degen från dag 1 häll över blandningen i den uppvärmde och tömda skålen plasta in och låt stå varmt.

DAG 2 KVÄLL
1 dl ljummet vatten
50 gr grovt rågmjöl
Upprepa samma procedur som dag 2 morgon.


DAG 3 MORGON
1 dl ljummet vatten
50 gr grovt rågmjöl
 Upprepa samma procedur som tidigare.

DAG 3 KVÄLL
Nu bör surdegen vara färdig; den skall bubbla och dofta syrligt och friskt.
Om processen inte har kommit igång ,låt den stå varmt ytterligare något dygn.

FÖRVARA OCH MATA DIN SURDEG
Förvara nu rågsurdegsstarteni en burk med tätslutande lock i kylskåpet.
Mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten 45 grader och 2 msk grovt rågmjöl,
Ta fram burken ur kylskåpet ett dygn innan du skall baka.
När du använt surdegsgrunden till att göra din första surdeg ,kom ihåg att ta undan 1dl  av den som du sparar och använder till nästa bak  . Gör så varje gång du bakar.
Lycka till med surdegsbakande .
Detta lysande recept har jag lånat från tidningen BAKA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar