torsdag 3 november 2011

Kroppkakor


I dag har jag avnjutit mammas kroppkakor en av mina favoriträtter.Så här kommer hennes recept.
Du behöver några timmar och detta till ca 25 st
Man äter 2-3 st per person. Det går fint att minska ner receptet till hälften om man vill.

30 st skalade kokta potatisar (OBS ej färsk potatis)
4 ägg
ca 1 liter vetemjöl
1 msk salt
800 gr rimmat fläsk
200 gr rökt kött
2 lökar
2 tsk stött kryddpeppar

till servering
smält smör
lingonsylt
och ev. vit sås med resterna på kött/lökblandningen

Skär fläsket och det rökta köttet i små tärningar ,hacka löken och stek det gyllene tillsammans i en stekpanna med den nystötta kryddpepparen. 
Ställ åt sidan.
Pressa den kokta svalnade potatisen blanda i ägg, salt och ta i mjöl tills du får en fast deg.
Dela och rulla i 2 längder dela i bitar som du lägger köttblandningen på och rulla till runda bollar.
Detta är kladdigt så engångshanskar är inte en dum ide om man har det hemma :).
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull ca 1 tsk salt per liter vatten .
Man kan lägga i ca 5-6 kroppkakor åt gången de skall ligga i tills de flytit upp till ytan och kokat några minuter vid ytan sedan tar du upp dem med hålslev.




De serveras varma med smält smör och lingonsylt man kan oxå koka en vitsås där man blandar i ev. rester från kött/lökblandningen.

Nej nu skall jag fortsätta min Gotlandssemester mätt o god på kroppkakor :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar