lördag 25 februari 2012

Rimbo bullar


Detta är nog min mans absoluta favoritbulle de är ju allra bäst och han vill ha dem
 nybakade med ett glas kall mjölk.
En kalljäst bulle med lite socker och mycket smör .Denna gång har vi gått lite i det rosa temat för att fira den nya prinsessan i landet.De blev kanske inte de vackraste bullarna men ack så goda.

Det här behövs för ca 25 st:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 °

Gör så här
                         Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.


                         Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
                         Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
           Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.               
               Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.



 Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.

                         Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Mina jäste närmare 3 timmar men det var rätt kallt i mitt kök denna dag.
                         Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter.




 Låt bullarna kallna utan bakduk.


        Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.


Skall du frysa bullarna så väntar du med glasyren tills du tar upp dem igen ur frysen annars blir det bara kladdigt och trist utseende på bullarna.
Man kan också bara pudra florsocker över eller köra lite pärlsocker på innan gräddning men då blir det väl inte riktiga Rimbo bullar förståss


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar