tisdag 1 maj 2012

Blåbärcheesecake

Här kommer ett recept på Norska lånat från http://www.klikk.no/hvordantv/mat/kaker/article302757.ece  .Kakan blir helt ljuvlig, norrmännen är helt suveräna på just cheesecake eller ostekake som det heter där.
Vill man göra den kan man ta gräddfil istället för römme och gelè med smak kan man nog hitta i hyllan med utlänska varor i butiken detta är gelé som egentligen är beräknat på 5 dl vatten enligt förpackningen.Jag använde bara digestive kex till denna kakan.
Detta är till en stor springform.

Dette trenger du når du skal lage ostekake
150 g Bixit-kjeks
150 g Digestive-kjeks
100 g smør, 1 ts kanel
1 pk blåbærgele
3 dl kokende vann
4 dl kremfløte/ grädde
400 g kremost naturell
3 dl lettrømme/ gräddfil
150 g melis / florsocker
2 ts vaniljesukker
1 pk blåbærgele
2 1/2 dl kokende vann
1 dl blåbær

1. Gjør klar formen
Legg et bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm i diameter. Sett stekeovnen på 200 grader.
. Lag bunnen
Ha kjeks, smør og kanel i en food processor og kjør kniven rundt til kjeksen er smulete og smøret er absorbert inn i kjeksesmulene. Tøm blandingen opp i den klargjorte rundforma og klem massen sammen til du får en jevn og fin kakebunn. Sett forma på nederste rille i stekeovnen og stek bunnen i 10 minutter. Sett den så til avkjøling.
3. Lag gele og vispe krem
Bland ut gelepulveret med 3 dl kokende vann. Hell det over i en stor flat form slik at det stivner raskere. Sett det i kjøleskapet og la det stå der i 15 minutter. Visp en lett krem av fløten. Visp ikke for lenge, men stopp når kremen får fine topper.

4. Kjør kremost og rømme glatt
Ha kremosten i en food processor sammen med rømme, melis og vaniljesukker og kjør til du har fått en glatt masse. Tilsett blåbærgeleen, som nå er helt avkjølt, og kjør den inn. Bland til slutt inn kremen med en slikkepott. Hell røra over den avkjølte kjeksbunnen. Sett kaka inn i kjøleskapet i 3-4 timer.
 Jag hade bara citrongelè hemma så fick ta den men körde lite blåbär i kakan för att få till blåbärsmaken.


5. Lag gelelokk
Når kaka har stått i kjøleskapet i litt over 3 timer, og du kjenner at den begynner å bli ganske stiv, lager du blåbærgeleen til lokket. Bland ut gelepulveret med 2 1/2 dl kokende vann. Rør det godt sammen, hell det over i en flat form og sett det til avkjøling i 20-30 minutter. Fordel blåbærene over ostefyllet. Når geleen er helt kald, men fremdeles ganske flytende, fordeler du væsken forsiktig over ostemassen. Sett kaka inn i kjøleskapet i nye 1-2 timer, eller over natta.

6. Få kaka løs fra forma
Varm en brødkniv under vann, tørk godt av den og skjær forsiktig rundt kaka. Det kan være nødvendig å varme kniven flere ganger. Løst kaka forsiktig over på et serveringsfat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar