torsdag 2 augusti 2012

Kalljäst blåbärsbulle


En kalljäst bulle med lite socker och mycket smör ..De blev kanske inte de vackraste bullarna men ack så goda.

Det här behövs för ca 25 st:
25 g jäst
1 dl kall mjölk
1dl kall vaniljyohurt
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
frysta eller färska blåbär ca1,5dl - 2 dl


Pensling och garnering:
uppvispat ägg
Vit choklad och lite strössel och eller lite marsipanblommor.
Ev. en liten droppe grön färg i chokladen.

Ugn: 225 °

Gör så här
         Smula ner jästen i en degbunke.
 Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
                         Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
           Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
           Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.



            
               Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
 Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant och lägg på några blåbär .


Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna med skarven nedåt i formar och ställ dem på bakplåtar.
               Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
            Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter.
 Låt bullarna kallna utan bakduk.  
Smält chokladen och bred den på bullarna och strö på lite strössel och sätt dit en blomma. Man kan äta de utan både choklad och pynt lika goda då men jag hade lust på en lite roligare utseende till kaffegästerna denna kväll.
Skall du frysa bullarna så väntar du med glasyren tills du tar upp dem igen ur frysen annars blir det bara kladdigt och trist utseende på bullarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar