måndag 19 november 2012

Saffransbröd med kessella


Det blir ca 30 bullar .Eller två kransar

Ingredienser

ca 35-40 st


50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

2 påsar saffran, 1 g

1 1/2-2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl



Fyllning
mandel
smör
socker
eller mandelmassa blandat med smör



Pensling:mjölk

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig.
 Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.

Dela den i ca 30 bitar och baka ut lussebullarna eller fyllda bullar eller två kransar Lägg på plåtar med bakplåtspapper.




Låt jäsa ca 20-30 min.  Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 min.Pensla bullarna med lite mjölk precis när de kommit ur ugnen.
Har du kransar så sänk då ungsvärmen till 175grader och grädda ca 15- 25 min lite beroende på tjockleken på bakverket. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar