onsdag 19 december 2012

Mjuk chokladkolapaj


Detta är en kaloribomb som man inte tar en stor bit av men väldigt gott till en kopp kaffe efter en god middag jag tror nog att denna räcker till närmare 20 pers om inte hela högen är riktiga gottegrisar.

Botten:
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 125 gsmör
  • 2–3 mskvatten

Fyllning:

  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlljus ekologisk sirap
  • 2 dlströsocker
  • ½ tskättiksprit
  • 1 mskhonung
  • 50 gsmör
  • 50 gljus choklad, hackad
  • 50 gmörk choklad, hackad
  • Vispgrädde till servering

SÅ LAGAR DU

1. Blanda vetemjöl och socker och sedan smör skurna i bitar i en matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. (Du kan också blanda ihop degen för hand.) Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Ställ degen i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200-225 grader. 
2. Klä kanterna med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien och grädda ytterligare några minuter tills även kanten får färg.










3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120°. Rör bara då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut tills allt är blandat.

4. Hacka chokladen. Lägg den ena sortens choklad i en liten kastrull och häll på hälften av kolasmeten. Blanda ner den andra chokladen i den kvarvarande kolasmeten.
5. Häll den ena smeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den andra smeten ovanpå. Låt kallna före servering. Servera gärna med lättvispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar