fredag 16 augusti 2013

Veteskorpor

Goda skorpor som barnen på jobbet gärna knaprar på till mellanmålet eller som jag själv gärna ar till kvällsteet med en god marmelad på .

125 gr smör( eller 1 1/4 dl flytande margarin)
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl
Smält smöret häll i mjölken och värm till fingervarmt häll över den smulade jästen och 
rör till den löst upp sig. Häll i socker salt och kardemumma rör om och blanda bakpulvret i lite av vetemjölet arbeta  i ca 1 liter av mjölet till att börja med och ta sedan i lite i sänder tills degen är smidig .
Jäs nu degen övertäckt i  40 min eller dubbel storlek.

Knåda nu degen lätt dela i 4 delar och varje del i sin tur i ca 12 delar rulla till bullar och lägg på bakplåtspapper på plåt.
Låt jäsa igen i ca 25-30 min.
Sätt ugnen på 200grader
Grädda nu bullarna .låt sedan svalna en smula innan du delar dem med en gaffel som jag
 eller en brödkniv helt enkelt.
Men personligen tycker jag det blir snyggare snittyta med gaffel. 
Ugnen skall nu upp på250grader
Rosta skorporna snabbt så de får en gyllene färg men håll koll detta går rätt fort.
Sedan sätter du ugnen på knappt 100 grader gärna varmluft 
in med alla skorpor  ta fler plåtar om det behövs och s
ätt typ en grytlapp i ugnsluckan så det blir en liten glipa och fukten går ut
Har du inte varmluft ugn får du kanske byta plats på plåtarna efter en stund nu är det bara att torka på tills skorporna känn lätta och torra.
Förvaras i lufttäta burkar jag brukar ha mina på köksbänken i några veckor utan problem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar