söndag 10 augusti 2014

Focaccia

 Hembakad focaccia1  bröd, 20-24 bitar:

3½ dl vatten
ca. 7 dl vetemjöl
 25g färsk jäst
1½ tsk salt
½ dl olivolja
1 msk honung

På brödet:
½ dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk citronsaft

3-4 msk färska kryddor jag hade timjan rosmarin dragon och  persilja
en gnutta chili
1 tsk tomatpuré
lite svartpeppar


flingsalt (2 tsk) + olivolja

Gör så här:

 

1.Värm vattnet till 37 C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med det fingervarma vattnet. Blanda i olja, honung och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en deg, fortsätt knåda degen i bunken i ca. 10 minuter för hand, 5 minuter med maskin. Degen skall vara elastisk och kladdig, så att den fastnar lite på fingrarna. Låt jäsa på ett varmt ställe under bakduk i 30 minuter.

2. Klä en stor långpanna ( 23 x 33 cm)  med bakplåtspapper. Pensla formen generöst med olivolja, både på bottnet och på kanterna.
 
 
3. Stjälp degen i den oljade formen och bred ut till kanterna med mjöliga fingrar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
 
4. Blanda ½ dl olivolja med hackade kryddorna, krossad vitlök, tomatpurén och 1 tsk citronsaft. Smaksätt med svartpeppar. Jag körde allt i mixern men man kan som sagt var bara röra ihop det om man vill. Sätt ugnen på 250C.
5. Tryck små gropar i brödet med hjälp av ett mjölat eller oljat finger. Pensla hela brödet med olivoljeblandningen. Strö på  rikligt med flingsalt.
 
6. Grädda mitt i ugnen i  250 C i cirka 12 minuter, tills brödet fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och pensla direkt på ännu lite olivolja så får brödet en fin glansig yta. Låt svalna en aning och skär i bitar, servera genast.


 

 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar